Nuorisoakatemia

Suomalaisen Kamariorkesterin Nuorisoakatemia

 

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste ja suomalaiset huippumuusikot perustivat Suomalaisen Kamariorkesterin vuonna 1990 missionaan soittaa yhdessä mahdollisimman korkeatasoisesti ja innovatiivisesti. Tätä missiota orkesteri onkin toteuttanut menestyksellisesti jo yli 20 vuotta. Suomen 100-vuotistaipaleen kunniaksi Suomalainen Kamariorkesteri korostaa tulevaisuutta ja nuorten tärkeää asemaa maamme eteenpäin viemisessä kulttuurillisesti ja musiikillisesti.

 

Vuonna 2017 orkesterin yhdeksi päätavoitteista nousi SKO:n traditionsiirtäminen nuoremmille sukupolville ja Suomalainen Kamariorkesteri aloittikin kolmivuotisen hankkeen: Suomalaisen Kamariorkesterin Nuorisoakatemian. Nuoret valitaan vuosittain valmennuksen piiriin erikseen järjestettävillä koesoitoilla. Projektin periodeja on vuosittain 3-4, ja ne rakentuvat harjoitusjaksosta, kamarimusisoinnista ja konserteista.

 

Yksi pääperiodeista on aikataulutettu vuosittain elokuussa järjestettävän Tammisaaren Kesäkonsertit -festivaalin yhteyteen. Nuoret voivat harjoitella yhdessä ammattimuusikoiden kanssa ja seurata tiiviisti ammattiorkesterin työskentelyä festivaalin konserttien yhteydessä. Festivaali huipentuu konserttiin, jossa nuoret muusikot pääsevät nousemaan lavalle yhdessä valmentajiensa kanssa. Kamarimusiikin soittaminen on yksi hankkeen keskeisimmistä elementeistä, ja orkesterisoittamisen pohja.
Kamarimusiikkiperiodien vetäjinä ja kouluttajina toimivat SKO:n muusikot eli nuorten mentorit.

 

Hankkeen päärahoittajana toimii Jane ja Aatos Erkon säätiö.

 

Kuka voi hakea?

 

Nuorisoakatemia on suunnattu Suomessa konservatorioissa, ammattikorkeakouluissa ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ammattimuusikoksi opiskeleville nuorille.

 

 

Haku- ja esiintymisaikataulu vuonna 2018


 

La 20.1.2018               Hakuaika koesoittoihin päättyy

 

Ti 23.1.2018                Tulokset koesoittojen esikarsinnoista

 

10.-11.2.2018  Koesoittoviikonloppu Helsingissä

 

Huhtikuu 2018            Kamarimusiikin harjoitusviikonloppu Helsingissä

 

2.5.2018                    Konsertti Helsingissä

 

Ma 30.7. – Su 5.8.2018 Tammisaaren Kesäkonsertit (Helsinki ja Tammisaari)

 

Marras-joulukuu 2018 Kamarimusiikkiviikonloppu

 

Joulukuu 2018 Konsertti Helsingissä

 

 

Lisäksi kevään ja syksyn aikana tarjoamme muusikoille mahdollisuuden esiintyä myös yhteistyökumppaneidemme yksityistilaisuuksissa kamarimusiikkikokoonpanoissa, tarkemmat ajat ja repertuaari ovat erikseen sovittavissa. Nuorisoakatemialaisille maksetaan päivärahat silloin kun niiden saantiperuste täyttyy, sekä matkat ja majoitus tarpeen mukaan.

 

 

Hakeminen Nuorisoakatemiaan

 

Näin haet Nuorisoakatemiaan:

 

Nuorisoakatemiaan haetaan koesoitoilla, hakuaika on auki 20.1.2018 saakka.

 

Hakeaksesi koesoittoihin, lähetä Suomalaisen Kamariorkesterin toimistoon Anna Henrikssonille (anna.henriksson@sublime.fi) seuraavat materiaalit:

- CV / biografia, jossa myös yhteystiedot (sähköposti ja puhelinnumero)

- lyhyt vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot kuka olet, minkälainen on musiikillinen taustasi ja miksi olet kiinnostunut hakemaan SKO:n Nuorisoakatemiaan. Muutama lause kustakin kohdasta riittää.

 

SKO:n mentoreiden valitsemille koesoittoon hyväksytyille muusikoille ilmoitetaan ti 23.1.2018 sähköpostitse hyväksymisestä, ja samalla lähetetään koesoittoihin tulevat orkesteristemmat PDF:nä.

 

Koesoittokappaleet:

 

Viulut:

yksi osa Mozartin 3., 4. tai 5. konsertosta + vapaavalintainen teos tai osa teoksesta (6-8 min) säestyksellä + hakuajan jälkeen 23.1. lähetettävät orkesteristemmat

 

Alttoviulut: 

Stamizin alttoviulukonsertto D-duuri, 1. osa kadensseineen TAI Hoffmeister alttoviulukonsertto D-duuri 1. osa kadensseineen + hakuajan jälkeen 23.1. lähetettävät orkesteristemmat

 

Sellot:

Haydnin sellokonsertto D-duuri, 1. osa kadensseineen + vapaavalintainen teos tai osa teoksesta (6-8 min) säestyksellä + hakuajan jälkeen 23.1. lähetettävät orkesteristemmat

 

Bassot:

Dittersdorfin E-duurikonserton 1. osa ilman kadensseja + vapaavalintainen teos tai osa teoksesta (6-8 min) säestyksellä + hakuajan jälkeen 23.1. lähetettävät orkesteristemmat

 

Puupuhaltimet:

Mozartin konserton 1. ja 2. osa kadensseineen + vapaavalintainen teos tai osa teoksesta (6-8 min) säestyksellä + hakuajan jälkeen 23.1. lähetettävät orkesteristemmat

 

Käyrätorvet: Mozartin käyrätorvikonserton nro 3 Es-duuri 1. ja 2. osat kadensseineen + vapaavalintainen teos tai osa teoksesta (6-8 min) säestyksellä + hakuajan jälkeen 23.1. lähetettävät orkesteristemmat

 

Koesoittoon hakija on velvollinen hankkimaan itse koesoittomateriaalin nuotit, lukuun ottamatta 23.1. sähköpostitse tulevia orkesteristemmoja.

 

Säestys:

 

Suomalainen Kamariorkesteri järjestää koesoittoon pianistin, jonka kanssa kullakin muusikolla on aikaa harjoitella ennen koesoittoa. Ilmoitathan Anna Henrikssonille (anna.henriksson@sublime.fi) mikäli tulet koesoittoon oman pianistin kanssa.

 

 

Koesoitot Helsingissä 10.-11.2.2018

 

Tarkempi aikataulu lähetetään koesoittoon hyväksytyille 23.1.2018.

 

Koesoittojen juryssa on Suomalaisen Kamariorkesterin soittajia. Koesoitoissa ei ole sermiä.

Koesoittojen tulokset ilmoitetaan koesoittojen jälkeen.

Suomalainen Kamariorkesteri korvaa Nuorisoakatemiaan hyväksyttyjen nuorten (huom! Ei siis kaikkien koesoittoon tulijoiden vaan koesoittojen kautta sisään Nuorisoakatemiaan hyväksyttyjen) mahdolliset matka- ja majoituskustannukset koesoittoihin.

 

 

Nuorisoakatemiaan vuonna 2018 valitut muusikot

 

Suomalaisen Kamariorkesterin Nuorisoakatemiaan valittiin vuonna 2018 seuraavat muusikot:

 

Ella Griinari, viulu

Sisu Sieppala, viulu

Amanda Ernesaks, viulu

Kati Välimaa, viulu

Violetta Varo, viulu

Piia Virtanen, viulu

Charlotta Westerback, alttoviulu

Kathy Hao, huilu

Claudia Reys Segovia, klarinetti

Leena Salminen, oboe

Heljä-Maaria Rantanen, fagotti

 

 

Nuorisoakatemiaan vuonna 2017 valitut muusikot

 

Suomalaisen Kamariorkesterin Nuorisoakatemiaan valittiin vuonna 2017 seuraavat muusikot:

 

Maya Dufour, viulu

Sirkku Helin, viulu

Emmi Peltola, viulu

Emma Mali, viulu

Venla Närhi, viulu

Charlotte Loukola, viulu

Kaisa Anttila, alttoviulu

Oili Tuhkanen, alttoviulu

Sameli Vettenranta, alttoviulu

Tuomas Roos, sello

Saara Särkimäki, sello

Kaapo Kangas, kontrabasso

Martta Jämsä, huilu

Sara Hakaste, oboe

José Carlos Domínguez, klarinetti

Aron Mojzer, fagotti