banneritekstiS-1
Tammisaari

Info

Ekenäs sommarkonserter i Raseborg 1.–4.8.2024 

Finländska kammarorkesterns stämningsfulla sommarfestival i idylliska Ekenäs förtrollar lyssnaren med Eviga berättelser.

Inspirationen till programmet kommer från sagornas världar och berättelsetraditionen, och vi får höra eviga musikaliska favoriter från Antika arior och danser till En fauns eftermiddag. Vi möter klassikergestalter från Pulcinella till Pelleas och Melisande samt den mer sällan framförda melodramversionen av Skogsrået. Jorden, vårens dotter är ett mytiskt opus som bygger på samisk poesi.

Gästsolister är skådespelaren Alma Pöysti vid lördagens kammarmusikkonsert och mezzosopranen Virpi Räisänen, som tolkar Outi Tarkiainens imponerande färgskimrande verk vid fredagens konsert. Den nya musikergenerationen i Finländska kammarorkestern presenteras för publiken också i solistroller: Maria Krykov, kontrabas, Kasmir Uusitupa, violin, Hanna Hujanen, klarinet och Paula Ernesaks, valthorn. Tillsammans med orkesterns konstnärliga ledare Jan Söderblom alternerar Kristian Sallinen i rollen som dirigent.

PROGRAM

TO 1.8. kl. 14
CHAPPE SOLO

Finländska kammarorkesterns nyaste medlemmar framför hänförande soloprogram i konstmuseet Chappe.

Heidi Rahkonen, kontrabas
Nicholas Maw: The old king's lament

Museibiljetter 12/9/0€.

Konsertens längd ca 15 min.

 

TO 1.8 kl. 15
Ekenäs kyrka

Smakbitar från festivalprogrammet

Finländska kammarorkestern

dir. Jan Söderblom och Kristian Sallinen

Fritt inträde

 

TO 1.8. kl. 19
Ekenäs kyrka

Finländska kammarorkestern

dir. Jan Söderblom och Kristian Sallinen

sol. Maria Krykov, kontrabas

PROGRAM:

Jean Sibelius:
Pelleas et Melisande -sviten op. 46

Nino Rota:
Divertimento Concertante för kontrabas och orkester

---
Ottorino Respighi:
Antika arior och danser, svit III

Igor Stravinsky:
Pulcinella-sviten

Biljetter från 49 / 24€

Det lägre priset gäller studerande och barn (4–18 år).

 

FRE 2.8. kl. 16
CHAPPE SOLO

Finländska kammarorkesterns nyaste medlemmar framför hänförande soloprogram i konstmuseet Chappe.

Ukko Pietilä, oboe
Pēteris Vasks: Pieskārieni
Benjamin Britten: Pan (ur Metamorfoser för oboe)

Museibiljetter 12/9/0€

Konsertens längd ca 15 min.

 

FRE 2.8. kl. 19
Ekenäs kyrka

Finländska kammarorkestern

dir. Jan Söderblom och Kristian Sallinen

sol. Virpi Räisänen, mezzosopran, Kasmir Uusitupa, violin, Hanna Hujanen, klarinett och Paula Ernesaks, valthorn

PROGRAM:

Claude Debussy, arr. Iain Farrington:
En fauns eftermiddag

Aarre Merikanto:
Konsert för violin, klarinett, valthorn och stråksextett

---

Outi Tarkiainen:
Eanan, giđa nieida| Jorden, vårens dotter

Biljetter från 49 / 24€

Det lägre priset gäller studerande och barn (4–18 år).

LÖ 3.8. kl. 13
CHAPPE SOLO

Finländska kammarorkesterns nyaste medlemmar framför hänförande soloprogram i konstmuseet Chappe.

Paula Ernesaks, valthorn
Britta Byström: Katze und Vogel

Museibiljetter 12/9/0€

Om vädret tillåter hålls lördagens konsert i museets trädgård, i så fall fritt inträde. Konsertens längd ca 15 min.

 

LÖ 3.8. kl. 15
Ekenäs kyrka

Finländska kammarorkesterns musiker

Alma Pöysti, recitatör

Jean Sibelius:
Stråktrio g-moll JS210

Svartsjukans nätter  JS125, melodram (Johan Ludvig Runeberg)

Impromptu för piano, op. 5, 5&6

Impromptu för stråkorkester

Skogsrået op. 15, melodram (Viktor Rydberg)

Konsertens längd ca 1h.

Biljetter från 39 / 19€

Det lägre priset gäller studerande och barn (4–18 år).

SÖN 4.8 kl. 10
Ekenäs kyrka

Musikgudstjänst

Annemarie Åström, violin
Camilla Vilkman,
viola
Riitta Pesola,
cello

Musik av Oskar Merikanto, Ole Bull och Lasse Mårtenson

 

SÖN 4.8 kl. 14
Bio Forum

Máhccan  - Hemkomsten

regi Suvi West och Anssi Kömi

En känsloladdad dokumentärfilm om hur en värdefull museisamling returneras till samerna.

Biljetter 12€ Bio Forum

 

ARTISTER

AlmaPoysti©MaricaRosengard-0763

Alma Pöysti

Alma Pöysti är skådespelare och har arbetat såväl inom film och tv som på teaterscenen. På sista tiden har hon väckt internationell uppmärksamhet – hon blev till och med nominerad för en Golden Globe för den kvinnliga huvudrollen i Aki Kaurisämkis film Fallna löv, något synnerligen sällsynt för en finländsk film. I år vann Pöysti också sin andra Jussistatyett, för filmen Fyra små vuxna. Den första fick hon för filmen Tove om Tove Jansson 2020. För rollen i Fyra små vuxna vann hon också priset som bästa skådespelare vid Göteborgs filmfestival 2023.

Alma Pöysti har också spelat Tove Jansson på teaterscenen. Som teaterskådespelare har hon varit verksam både i Finland och Sverige, uppträtt bl.a. vid Svenska Teatern, Klockriketeatern, Nationalteatern och Stockholms stadsteater, och gjort huvudroller i allt från Fröken Julie till Pippi Långstrump. Hon är utbildad skådespelare från Teaterhögskolan 2007.

Pöysti har uppträtt som recitatör med flera olika ensembler och själv spelat klarinett och saxofon. Hon är också bekant som Helsingforsregionens trafiks speakerröst i spårvagnar och bussar.

20220825_jan_soderblom_2500x_sRGB_02

Jan Söderblom

Finländska kammarorkesterns och Ekenäs Sommarkonserters konstnärliga ledare är violinisten och dirigenten Jan Söderblom. Han fick sina första violinlektioner som fyraåring och började konsertera redan under sina tidiga år av violinstudier. Detta, kombinerat med framgångsrika turnéer som medlem av Nya Helsingforskvartetten och ett intresse för orkestermusicerande bäddade för en mångsidig karriär. Efter studierna på Sibelius-Akademins dirigentklass 1997-2001 började ett intensivt samarbete med finländska och utländska topporkestrar.

Som solist har Söderblom uppträtt med dom flesta finländska orkestrarna och med bl.a. Sveriges radios symfoniorkester, Norska radioorkester, Helsingborgs symfoniorkester och Japans filharmoniker.

Söderblom har tidigare varit chefsdirigent för Björneborgs stadsorkester, konstnärlig ledare för Villmanstrands stadsorkester, Musica Fiskars, Musikdagarna i Jorois, Musik vid Havet i Ingå och Raumo Festivo. För närvarande är han konstnärlig ledare för Finländska Kammarorkestern, och Grankulla musikfest och sedan 2014 verkat som 1. konsertmästare i Helsingfors stadsorkester.

20230930-3K0A4755 (kopio)

Virpi Räisänen

Virpi Räisänen, en av Finlands internationellt mest kända mezzosopraner, debuterade 2009 vid Salzburgs musikfestspel i Luigi Nonos opera Al gran sole carico d’amore, som solist med Wiens filharmoniker. Sedan dess har Räisänen varit ytterst efterfrågad som solist med talrika av Europas ledande orkestrar och kammarmusikensembler.

Räisänen är speciellt känd för sin musikaliska bredd samt som uttolkare av både tidig och ny musik. Hon har uppträtt som solist med bl.a. Filarmonica della Scala vid La Scala i Milano, Franska Radioorkestern och kören, Tonhalle Orchester i Zürich, Frankfurts Radioorkester, Bergens Filharmoniska orkester och Gulbenkianorkestern. I Finland har hon flitigt uppträtt som solist med landets ledande orkestrar och samarbetat med bl.a. Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds, Okko Kamu och Dima Slobodeniouk.

Sallinen


Kristian Sallinen

Finländska dirigenten Kristian Sallinen är en stjärna på uppgång, en exceptionell ung begåvning, som på podiet har naturlig auktoritet och ett karismatiskt grepp. Han har samarbetat med flera finländska orkestrar, bland dem Radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester, Sinfonia Lahti och Tapiola Sinfonietta.

Till höjdpunkterna under den senaste tiden hör Sallinens internationella debut med Sinfonieorchester Basel samt debuten i Storbritannien med BBC:s symfoniorkester. Säsongen 2023/24 har han i Finland dirigerat Sinfonia Lahti samt debuterat med bl.a. stadsorkestrarna i Tammerfors och Vasa, Lapplands kammarorkester och Mellersta Österbottens kammarorkester.

Sallinen inledde sina studier i orkesterdirigering för Jorma Panula och studerar numera vid Sibelius-Akademin under ledning av Sakari Oramo. Till Sallinens andra mentorer hör bl.a. Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen, Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste, Susanna Mälkki, Nicolás Pasquet och Colin Metters. Sallinens musikstudier har understötts av bl.a. Finska Kulturfonden, Wihuris stiftelse och Wegeliusstiftelsen. Han inledde sina musikstudier som femåring med violin och bytte till altviolin 2013. Som medlem av Seele-stråkkvartetten har Sallinen uppträtt på många festivaler runtom i Europa och som solist har han uppträtt med flera orkestrar, bland dem Radions symfoniorkester. Sallinen fick tredje pris i Tammerfors altviolintävling 2017.

5c8fa39b-73f8-4f79-a758-434d4d0eb97b

Maria Krykov

Maria Krykov är stämledare för bassektionen i Berlins Konzerthaus-orkester. Före det var hon vice stämledare i Helsingfors stadsorkester. Hon har vunnit priser i flera internationella musiktävlingar, såsom Bottesini Competition (2019), Leoš Janáček International Competition (2018), International Intrumentalwettbewerb Markneukirchen (2017), Sperger Wettbewerb  (2016), 1. International Double Bass Competition Ankara (2015).

Maria Krykov har uppträtt som solist med bl.a. Münchens kammarorkester, BadenBadens filharmoniker och Seinäjoki stadsorkester. Som orkestermusiker har Krykov haft möjlighet att spela i världsberömda orkestrar som Berlins filharmoniker, Kungliga Concertgebouw-orkestern, Deutsches Symphonie-Orchester och Mahler-kammarorkestern. 

 

kasmiruusitupa

Kasmir Uusitupa

 Kasmir Uusitupa började spela violin som treåring och via Östra Helsingfors musikinstitut och Sibelius-Akademins ungdomsavdelning nådde han yrkesstudier vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi, Pariskonservatoriet och internationella Menuhin-akademin i Schweiz. Hans viktigaste violinlärare har varit Kaija Saarikettu, Lauri Untamala, Paavo Pohjola, Olivier Charlier, Oleg Kaskiv och Maxim Vengerov.

I Uusitupas musikerbakgrund ingår också en rejäl dos folkmusik, han musicerade flitigt med familjen under sin uppväxt. Intresset för olika musikstilar och improvisation har förblivit en stark del av hans musikerskap under hela livet.

Uusitupa har gästat nästan alla Finlands ledande orkestrar antingen som dirigent, solist eller konsertmästare. Han uppträder regelbundet som kammarmusiker vid festivaler runtom i Finland och Europa. Till hans ordinarie uppdrag hör posten som andra konsertmästare vid Finlands Nationalopera och dirigent för Helsingfors juniorstråkar.

Han inledde sina dirigentstudier vid Jorma Panula-akademin 2016 och studerar sedan hösten 2023 på Sakari Oramos dirigentklass vid Sibelius-Akademin. Hans helhetsbetonade sätt att närma sig musiken oberoende av stil har gjort Uusitupa till ett etablerat namn som en av vårt lands mångsidigaste musiker i den nya generationen.

 

Hanna Hujanen

Hanna Hujanen

Klarinettisten Hanna Hujanen (f. 1998) är för tillfället alternerande stämledare i Kymi Sinfonietta. Hujanen gästar också regelbundet många andra finländska orkestrar, bl.a. Tapiola Sinfonietta, Radions symfoniorkester och Helsingfors stadsorkester.

Vid sidan av orkesterarbetet är Hujanen aktiv som kammarmusiker. Hon har uppträtt vid talrika festivaler i Finland och Europa, till exempel vid Åbo musikfestspel, i konsertserien Klassikerparadiset Live och festivalen Encuentro de Musica de Santander i Spanien.

Hujanen blev musikmagister 2023 från Sibelius-Akademin, där hon studerade på Harri Mäkis och Kari Kriikkus klasser. Hujanen har haft framgång i flera tävlingar och erhållit många utmärkelser för sitt spel: hon vann nyligen Grand Prize vid den internationella Enkor Competition.

 

 

PaulaErnesaks

            Paula Ernesaks

Valthornisten Paula Ernesaks har sedan våren 2022 varit medlem i Berlins filharmoniker, även kallad världens bästa orkester. Hon började spela valthorn i Esbo musikinstitut för Mari Loiske och fortsatte sina studier vid Sibelius-Akademins ungdomsavdelning. Sedan 2016 studerar hon vid Sibelius-Akademin för Jukka Harju och Tero Toivonen.

Paula Ernesaks har som frilans arbetat i många orkestrar både i Finland och runtom i Europa. Från 2019 till 2021 studerade Paula vid Berlinfilharmonikernas orkesterakademis Karajanakademi och sedan våren 2022 är hon medlem i Berlins filharmoniker.

Paulas studier har vänligen understötts av Pro Musica-stiftelsen, Finska kulturfonden samt Jenny och Antti Wihuris stiftelse.

 

kontakt

Finländska kammarorkestern
Verksamhetsledare Ninni Sulva-Vakkilainen
Puh. +358 45 124 7046
Sähköposti: ninni.sulva@finnchamber.fi

Raseborgs kulturtjänster
kulturproducent Elin Sundell
tfn 040 185 3873
E-post: music@raseborg.fi
Raseborgsvägen 37
10600 Ekenäs