
Ekenäs Sommarkonserter
"APOLLON 22"
4.–7.8.2022, Raseborg

Info
Ekenäs Sommarkonserter välkomnar dig till att njuta av sköna augustikvällar med musik. Festivalens konstnärliga ledare Jan Söderblom och Finländska Kammarorkestern bjuder som bekant på njutbara musikupplevelser under festivalens högklassiga konserter.
Ekenäs Sommarkonserter igen den 3–6 augusti 2023.
Biljettförsäljning Lippu.fi och Luckan Raseborg. Början av biljettförsäljning 2023 kommer att meddelas senare.
OBS! Ej försäljning vid dörren!
Under Ekenäs Sommarkonserter följer vi THLs och UKMs uppdaterade Covid-19 rekommendationer för hygien och trygghet.

Program 2022
Torsdag 4.8 kl. 19 Ekenäs kyrka
Finländska kammarorkestern
dir. Jukka-Pekka Saraste & Jan Söderblom
Hanna-Kaarina Heikinheimo, flöjt, Helena Juntunen, sopran, Gabriel Suovanen, baryton, Dan Henriksson, recitation, Kammarkören Key Ensemble
Program:
Claude Debussy: Syrinx
Igor Stravinsky: Apollon musagète
---
Lars-Erik Larsson: Förklädd gud op. 24
Konsertlängd ca 2 h
Fredag 5.8 kl. 19 Ekenäs kyrka
Finländska kammarorkestern
dir. Jan Söderblom, sol. Eriikka Maalismaa & Kasmir Uusitupa, violin
PROGRAM:
Olivier Messiaen: L'Ascension: IV Prière du Christ montant vers son Père
Anna Clyne: Prince of Clouds
---
Andrea Tarrodi: Paradisfåglar II
Einojuhani Rautavaara: Cantus arcticus op. 61
Programplanering: Pekka Kuusisto
Konsertlängd ca 2 h
Lördag 6.8 CARPE DIEM! Ekenäs
10.00 Rådhustorget
Finländska kammarorkesterns bläckblåsensemble
11.00 Villa Skeppet
Benjamin Britten: Phantasy Quartet op. 2
Göran Schildt: Daphne och Apollon (1952) - Jennifer Dahlqvist: författaren och verk
14.00 Ekenäs kyrka
Jan Söderblom, violin, Folke Gräsbeck, piano
Lili Boulanger: D’un matin de printemps (1918)
Igor Stravinsky: Dithyrambe (1932)
Einojuhani Rautavaara: Dithyrambos op. 55 (1970)
César Franck: Sonat för violin och piano A-dur (1886);
16.00 Bio Forum
Aalto (reg. Virpi Suutari)
Före filmen: kompositören Sanna Salmenkallio berättar om sin musik i filmen Aalto
Biljetter och info: Bio Forum
Söndag 7.8 kl. 10 Ekenäs kyrka
Musikgudstjänst
Finländska kammarorkesterns stråkkvartett
Artister

Dan Henriksson
Dan Henriksson har arbetat med teaterns alla delområden. Efter studier vid Teaterhögskolan i Helsingfors har han arbetat som skådespelare med teater, film, radio & tv, samt regisserat teater och opera i Norden, Baltikum, USA, Chile, Cypern och Ryssland. Sedan 2005 är han teaterchef för Klockriketeatern. Han har undervisat och föreläst vid ett flertal universitet och internationella konferenser både i hemlandet och utomlands, samt skrivit om teaterns olika fenomen. Han har arbetat med dramaturgi, översatt texter för teater, samt skrivit tre operalibretton.

Key Ensemble
Den Åbobaserade kammarkören Key Ensemble är en av få finländska professionella körer. Kören grundades 2005 och är idag en nyckelaktör inom vokalmusiken i Åbo området och mer allmänt i Finland. Berömd för sitt fylliga och övertygande sound kombinerar Key Ensemble sin repertoar på ett mångsidigt och kreativt sätt från renässans till nutida musik. Körens sammansättning varierar beroende på behov och situation, från små band till en fulltalig kammarkör.

Gabriel Suovanen, baryton
Gabriel Suovanen började sin sångkarriär som pojksopran i musikalen NINE i Oscarsteatern, Stockholm. Karriären fortsatte i flera roller som pojksopran på Kungliga Operan i Stockholm. Gabriel Suovanen är en regelbunden besökare på flera europeiska operahus och en efterfrågad som solist i konsertsammanhang och har tilldelats många utmärkelser, bl.a. första pris i Timo Mustakallio-tävlingen 1998. Gabriel Suovanen är född i Stockholm och har även finländska rötter. Han har studerat vid Sibelius-Akademin och vid Operahögskolan i Stockholm.

Eriikka Maalismaa, violin
Mångsidiga violinisten Eriikka Maalismaa har spelat som gästande konsertmästare och stämledare vid Tapiola Sinfonietta, Kammarorkestern Avanti!, Åbo Filharmoniska orkester, Laplands Kammarorkester, Australian Chamber Orchestra och BBC Symphony Orchestra. År 2016 efter åtta år som andra konsertmästare vid Helsingfors stadsorkester beslöt hon att fortsätta sin karriär som freelancer. Maalismaa är en aktiv kammarmusiker som anordnar multikonstnärliga föreställningar i olika ensembler.

Helena Juntunen, sopran
Helena Juntunen, som kastar sig in i sina roller med utmärkt scenuttryck, är uppskattad både hemma och utomlands. Margaretas roll i Gounods Faust vid Operafestivalen i Nyslott 2002 startade hennes internationella karriär. Förutom de viktigaste internationella operahusen är Juntunen en regelbunden gästsolist vid Nationaloperan. Juntunens rolldebut som Aida ingår i programmet i Nyslotts operafestival 2022. Helena Juntunen vann första priset i Timo Mustakallio-tävlingen 2000 samt sångtävlingen i Villmanstrand 2002.

Kasmir Uusitupa, violin
Kasmir Uusitupa började spela violin redan i tre års ålder. Utbildningen förde honom sedan via Östra Helsingfors Musikinstitut och ungdoms-avdelningen vid Sibelius-Akademin till yrkesstudier vid Konstuniversitetet Sibelius-Akademin, Pariskonservatoriet och den Internationella Menuhin-akademin i Schweiz. Utöver violinstudierna har Uusitupa studerat orkester- dirigering för Jorma Panula och sedan hösten 2021vid Sibelius-Akademin som sidoämne i Petri Komulainens dirigentklass för blåsare. Vid årets Sibelius-violintävling var Uusitupa den mest framgångsrika inhemska deltagaren.

Hanna-Kaarina Heikinheimo, flöjt
Hanna-Kaarina Heikinheimo tog magisterexamen från Sibelius-Akademin år 1995. Hon är sedan 1994 stämledare för piccoloflöjt i Radiosymfonikerna och har tidigare spelat i Åbo och Helsingfors stadsorkestrar. Heikinheimo är medlem i Finländska kammarorkestern och Kammarorkestern Avanti! Hanna-Kaarina Heikinheimo är lärare i piccoloflöjt vid Sibelius-Akademin.

Folke Gräsbeck, piano
Pianokonstnären Folke Gräsbeck är känd som auktoriteten i Sibelius pianomusik. År 2008 disputerade han till doktor, avhandlingen bär namnet Pianot i Sibelius tidiga produktion. Gräsbeck har framfört mer än 400 av Sibelius pianoverk. Som solist och kammarmusiker har han turnerat flitigt runt om i världen. Folke Gräsbeck var jordbrukare på släktgården Kansjerf i Bromarv (Raseborg) i sjunde generationen och har sedan 2004 även varit impressario för Ekenäs konsertgarantiförening.
Kontakt
Finländska Kammarorkestern
Verksamhetsledare Ninni Sulva-Vakkilainen
Puh. +358 45 124 7046
Sähköposti: ninni.sulva@gmail.com
Raseborgs stadsutvecklingsavdelning, kulturtjänster
kulturchef Lotta Lerviks
tfn 019 289 2781
E-post: music@raseborg.fi
Raseborgsvägen 37
10600 Ekenäs