Ekenäs Sommarkonserter

"APOLLON 22"

4.–7.8.2022, Raseborg

Tammisaari

Info

Ekenäs Sommarkonserter välkomnar dig till att njuta av sköna augustikvällar med musik. Festivalens konstnärliga ledare Jan Söderblom och Finländska Kammarorkestern bjuder som bekant på njutbara musikupplevelser under festivalens högklassiga konserter.

Ekenäs Sommarkonserter 4 - 7.8.2022, biljettförsäljning Lippu.fi och Luckan Raseborg. OBS! Ej försäljning vid dörren!

Under Ekenäs Sommarkonserter följer vi THLs och UKMs uppdaterade Covid-19 rekommendationer för hygien och trygghet.

_DSC8614 (1)

Torsdag 4.8 kl. 19 Ekenäs kyrka


Finländska kammarorkestern

dir. Jukka-Pekka Saraste & Jan Söderblom

Hanna-Kaarina Heikinheimo, flöjt, Helena Juntunen, sopran, Gabriel Suovanen, baryton, Stina Ekblad, recitation, Kammarkören Key Ensemble

Program:

Claude Debussy: Syrinx

Igor Stravinsky: Apollon musagète

---

Lars-Erik Larsson: Förklädd gud op. 24

Biljetter från 48,50 €

Konsertlängd ca 2 h


 

Fredag 5.8 kl. 19 Ekenäs kyrka


Finländska kammarorkestern

dir. Jan Söderblom, sol. Eriikka Maalismaa, violin

PROGRAM:

Olivier Messiaen: L'Ascension: IV  Prière du Christ montant vers son Père

Anna Clyne: Prince of Clouds
---
Andrea Tarrodi: Paradisfåglar II

Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus op. 61

Biljetter från 48,50 €

Konsertlängd ca 2 h


 

Lördag 6.8 CARPE DIEM!  Ekenäs


10.00 Rådhustorget

Finländska kammarorkesterns bläckblåsensemble

11.00 Villa Skeppet

Benjamin Britten: Phantasy Quartet op. 2

Göran Schildt: Daphne och Apollon (1952) - Jennifer Dahlqvist: författaren och verk

Biljetter från 11,50 €

14.00 Ekenäs kyrka

Jan Söderblom, violin, Folke Gräsbeck, piano

Lili Boulanger: D’un matin de printemps (1918)

Igor Stravinsky: Dithyrambe (1932)

Einojuhani Rautavaara: Dithyrambos op. 55 (1970)

César Franck: Sonat för violin och piano A-dur (1886);

Biljetter från 22,50 €

16.00 Bio Forum

Aalto (reg. Virpi Suutari)

Före filmen: kompositören Sanna Salmenkallio berättar om sin musik i filmen Aalto

Biljetter och info: Bio Forum


Söndag 7.8 kl. 10 Ekenäs kyrka


Musikgudstjänst

Finländska kammarorkesterns stråkkvartett


 

Artister

stina_MB-8527

Stina Ekblad

Stina Ekblad är född i Finland, utbildades vid Odense Teaters Elevskole i Danmark och har sedan 1980 främst varit verksam i Sverige. Till Dramaten kom hon 1987 och gjorde först rollen som Tintomara i Drottningens juvelsmycke (Almqvist), därefter bl.a. titelrollen i Mishimas Markisinnan de Sade (regi Ingmar Bergman), och rollen som Fedra i  Racines tragedi, för vilken hon tilldelades  Svenska Dagbladets Thaliapris 2006. Hon har medverkat i ett stort antal filmer, bl.a. Fanny och Alexander (Ingmar Bergman) och Ormens väg på hälleberget (Bo Widerberg).

Key-Luxemburg-2013-3

Key Ensemble

Den Åbobaserade kammarkören Key Ensemble är en av få finländska professionella körer. Kören grundades 2005 och är idag en nyckelaktör inom vokalmusiken i Åbo området och mer allmänt i Finland. Berömd för sitt fylliga och övertygande sound kombinerar Key Ensemble sin repertoar på ett mångsidigt och kreativt sätt från renässans till nutida musik. Körens sammansättning varierar beroende på behov och situation, från små band till en fulltalig kammarkör.

suovanen_gabriel

Gabriel Suovanen, baryton

Gabriel Suovanen började sin sångkarriär som pojksopran i musikalen NINE i Oscarsteatern, Stockholm. Karriären fortsatte i flera roller som pojksopran på Kungliga Operan i Stockholm. Gabriel Suovanen är en regelbunden besökare på flera europeiska operahus och en efterfrågad som solist i konsertsammanhang och har tilldelats många utmärkelser, bl.a. första pris i Timo Mustakallio-tävlingen 1998. Gabriel Suovanen är född i Stockholm  och har även finländska rötter. Han har studerat vid Sibelius-Akademin och vid Operahögskolan i Stockholm. 

Eriikka Maalismaa viulu

Eriikka Maalismaa, violin

Mångsidiga violinisten Eriikka Maalismaa har spelat som gästande konsertmästare och stämledare vid Tapiola Sinfonietta, Kammarorkestern Avanti!, Åbo Filharmoniska orkester, Laplands Kammarorkester, Australian Chamber Orchestra och BBC Symphony Orchestra. År 2016 efter åtta år som andra konsertmästare vid Helsingfors stadsorkester beslöt hon att fortsätta sin karriär som freelancer. Maalismaa är en aktiv kammarmusiker som anordnar multikonstnärliga föreställningar i olika ensembler.

110 Helena Junttunen - Photo Alejandro Lorenzo 01February22

Helena Juntunen, sopran

Helena Juntunen, som kastar sig in i sina roller med utmärkt scenuttryck, är uppskattad både hemma och utomlands. Margaretas roll i Gounods Faust vid Operafestivalen i Nyslott 2002 startade hennes internationella karriär. Förutom de viktigaste internationella operahusen är Juntunen en regelbunden gästsolist vid Nationaloperan. Juntunens rolldebut som Aida ingår i programmet i Nyslotts operafestival 2022. Helena Juntunen vann första priset i Timo Mustakallio-tävlingen 2000 samt sångtävlingen i Villmanstrand 2002. 

Folke Gräsbeck

 

Folke Gräsbeck, piano

Pianokonstnären Folke Gräsbeck är känd som auktoriteten i Sibelius pianomusik. År 2008 disputerade han till  doktor, avhandlingen bär namnet Pianot i Sibelius tidiga produktion. Gräsbeck har framfört mer än 400 av Sibelius pianoverk. Som solist och kammarmusiker har han turnerat flitigt runt om i världen. Folke Gräsbeck var jordbrukare på släktgården Kansjerf i Bromarv (Raseborg) i sjunde generationen och har sedan 2004 även varit impressario för Ekenäs konsertgarantiförening.

450A2098

Hanna-Kaarina Heikinheimo, flöjt

Hanna-Kaarina Heikinheimo tog magisterexamen från Sibelius-Akademin år 1995. Hon är sedan 1994 stämledare för piccoloflöjt  i Radiosymfonikerna och har tidigare spelat i Åbo och Helsingfors stadsorkestrar. Heikinheimo är medlem i Finländska kammarorkestern och Kammarorkestern Avanti! Hanna-Kaarina Heikinheimo är lärare i piccoloflöjt vid Sibelius-Akademin.

Kontakt

Finländska Kammarorkestern
Verksamhetsledare Hannele Eklund
Puh. +358 40 518 4090
Sähköposti: hannele.eklund@wellspoken.fi

Raseborgs stadsutvecklingsavdelning, kulturtjänster
kulturplanerare Sanna Himmelroos
tfn 019 289 2780
E-post: music@raseborg.fi
Raseborgsvägen 37
10600 Ekenäs