Tammisaaren Kesäkonsertit

20-vuotisjuhlavuosi!

31.7–4.8.2019, Tammisaari ja Fiskars

Tammisaari

Info

Tammisaaren Kesäkonsertit on Suomalaisen Kamariorkesterin tunnetuin ja suosituin tapahtuma. Konserteissa nautitaan korkeatasoisesta musiikista ja elokuisista illoista kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen luotsaamana.

Vuonna 2000 käynnistetty festivaali järjestetään yhteistyössä Raaseporin kaupungin, Tammisaaren seurakunnan ja Tammisaaren konserttien kannatusyhdistyksen kanssa.

Juhlakonserttiin järjestetään tilauskuljetus la 3.8. Karjaan rautatieasemalta Fiskarsiin ja takaisin. Junat Helsingin ja Turun suunnasta saapuvat Karjaalle noin klo 16.30.
Aikataulu: Karjaan rautatieasema 16.35 – paluu Fiskarsista 19.45. Ennen konserttia Tapani Länsiö pitää teosesittelyn klo 17. Konsertti alkaa klo 18 ja kestää reilun tunnin.

Kuljetus on ilmainen konserttiyleisölle, mutta pyydämme varaamaan paikat etukäteen viimeistään 28.7.  s-postilla: ekenassommarkonserter@gmail.com

Ohjelma ja liput

Keskiviikko 31.7.2019 kello 19, Tammisaaren kirkko

Suomalainen Kamariorkesteri
Suomalaisen Kamariorkesterin Nuorisoakatemia
Iiro Rantala, piano
Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari

Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsertto nro 21 K.467
Rantala: Tears for Esbjörn
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 41 K.551 ’Jupiter’

Torstai 1.8.2019 kello 15, Tammisaaren kirkko

Avoimet ovet!

Suomalainen Kamariorkesteri ja festivaalin taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste esittelevät makupaloja festivaalin ohjelmistosta.

Vapaa pääsy

Torstai 1.8.2019 kello 19, Tammisaaren kirkko

Suomalainen Kamariorkesteri
Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Olli Mustonen, piano ja orkesterin johto

Olli Mustonen: Triptyykki
Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsertto nro 24 K.491
Franz Schubert: Sinfonia nro 6 D.589

Perjantai 2.8.2019 kello 19, Tammisaaren kirkko

Suomalainen Kamariorkesteri
Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Virpi Räisänen, mezzosopraano
Christian Juslin

Sebastian Hilli: Peach
Lehár: Freunde das Leben ist lebenswert
Verdi: Questa e quella
Benjamin Britten: Phaedra, op.93, dramaattinen kantaatti mezzosopraanolle ja pienelle orkesterille
Joseph Martin Kraus: Sinfonia c-molli

Lauantai 3.8.2019 kello 17, Fiskarsin vanha veitsitehdas

Teosesittely Tapani Länsiö

Suomalainen Kamariorkesteri
Suomalaisen Kamariorkesterin Nuorisoakatemia
Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari

Virva Puumala, sopraano
Virpi Räisänen, mezzosopraano
Christian Juslin, tenori
Jaakko Kortekangas, baritoni
Musiikkitalon kuoro

Ludvig van Beethoven: Sinfonia nro 9, op.125

Sunnuntai 4.8.2019 Musiikkijumalanpalvelus Tammisaaren kirkossa

vapaa pääsy

Lippu.fi

Puh. 0600-900 900 (2 €/min+pvm)

 

450A2220

Artistit

 

Rantala7_2015_4c_by_ACT-GregorHohenberg

Iiro Rantala

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala (1970) lukeutuu paitsi Suomen, myös koko kansainvälisen jazzkentän valovoimaisimpiin tähtiin. On miltei mahdotonta luetella, keiden kaikkien kanssa yli 2000 konserttia yli 43 maassa ympäri maailman antaneen Trio Töykeät -jazztrion perustaja on uransa aikana tehnyt yhteistyötä.

Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Rantalalle luonteenomaista. Hänen orkesteriohjelmistoonsa kuuluu niin Gershwiniä kuin Mozartiakin, jonka A-duuripianokonserton hän on esittänyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa – viimeksi Suomalaisen kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa 2010. Jukka Linkolan Rantalalle säveltämän pianokonserton hän kantaesitti vuonna 2013 John Storgårdsin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Saksalainen jazz-alan lehti Jazzthing kuvasi Iiroa: Iiro Rantala is "a natural phenomenon on keys"

Myös Gil Godstein tiivistää: "Iiro Rantala is a pianistic sensation who makes the strongest case I know to believe in reincarnation, because his pianistic technique and musical sensitivity speak of depths that appear impossible to have been achieved in this lifetime alone"

Rantalan monipuolista uraa on aina leimannut yleisöystävällinen poikkitaiteellisuus ja ennakkoluulottomuus. Rantala on säveltänyt useita musikaaleja Ryhmäteatteriin ja Helsingin kaupunginteatteriin sekä musiikin muun muassa elokuvaan Klassikko sekä kolmeen huippusuosittuun Risto Räppääjä -lastenelokuvaan, joista ensimmäinen toi hänelle Jussi-palkinnon vuonna 2009.

Rantalan solmima levytyssopimus kuuluisan saksalaisen ACT-levymerkin kanssa kantoi saman tien hedelmää. Maaliskuussa 2011 julkaistu soolopianolevy Lost Heroes oli huikea kansainvälinen arvostelumenestys, ja voitti Saksassa paitsi tavoitellun Preis der Deutschen Schallplattenkritik -palkinnon, myös Echo-palkinnon vuoden parhaasta jazz-levystä. Samana vuonna Rantala sai kunnian toimia arvostetun Montreux Jazz Festivalin pianokilpailun tuomariston presidenttinä.

Vuodesta 1996 asti Rantala on tehnyt musiikkiohjelmia Ylelle, mm. Trio Töykeät Puhelintoivekonsertti, Iirottelua, Iiro Irti, Iiron Musiikkiluokka sekä Radio Suomen Tunteiden ilta joka voitti EBU:n Rose d'Or palkinnon 2015, parhaana radio-ohjelmana.

www.iirorantala.fi

Olli Mustonen

Olli Mustonen

Olli Mustosen persoonassa toiminta pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Hän aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana, tärkeimpinä opettajinaan Ralf Gothóni ja Eero Heinonen sekä säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Sittemmin työ on vienyt hänet kaikille maailman keskeisille konserttilavoille niin omin soolokonsertein kuin yhdessä huippuorkestereiden kanssa.

Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin ja Mariinski-teatterin orkesterin, New Yorkin Filharmonikkojen sekä Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin solistina. Kapellimestarina hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä kotimaisten orkestereiden ohella mm. Jerusalemin sinfoniaorkesterin, Firenzen Orchestra della Toscanan, Genovan oopperaorkesterin, Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin, Melbournen sinfoniaorkesterin, Moskovan Tshaikovski-sinfoniaorkesterin, Northern Sinfonian, Tokion NHK-sinfoniaorkesterin, Viron kansallisorkesterin ja Weimar Staatskapellen kanssa. Perustamansa Helsingin Festivaaliorkesterin kanssa hän on tehnyt kiertueita Keski-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa.

Mustosen omassa sävellystyössä keskeisellä sijalla ovat viime vuosina olleet orkesteriteokset. Toukokuussa 2014 kantaesityksensä sai Helsingin kaupunginorkesterin tilaama 2. sinfonia ”Johannes Angelos”.

Mustosen levytystuotanto on laaja ja sisältää useita palkittuja kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi Edison- ja Gramophone-palkinnot saaneen Alkanin ja Shostakovitshin preludien levytyksen. Viime vuosien äänitteistä mainittakoon Beethovenin pianokonserttojen kokonaislevytys Tapiola Sinfoniettan kanssa, Respighin Concerto in modo misolidio RSO:n ja Sakari Oramon kanssa, sekä soololevytyksiä mm. Bachin, Tshaikovskin, Sibeliuksen, Skrjabinin, Rahmaninovin, Prokofjevin ja Shostakovitshin teoksista. Viimeisin levytysprojekti on Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa toteutettu Sergei Prokofjevin pianokonserttojen kokonaislevytys. Mustonen soitti myös kaikki Prokofjevin pianosonaatit RSO:n sarjassa kahdessa soolokonsertissa kausilla 2016–17. Seuraava projekti RSO:n kanssa käsittää Bartókin konsertot. Kuluvina vuosina Mustonen soittaa soolokonserteissa mm. kaikki Beethovenin pianosonaatit.

Mustonen on valittu vuoden 2019 Hindemith-musiikkipalkinnon saajaksi. Paul Hindemithin musiikillista elämäntyötä kunnioittavan 10 000 € suuruisen palkinnon jakaa Hindemithin kotikaupunki Hanau yhdessä Hindemith-säätiön kanssa. Mustonen on palkittu myös Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali vuonna 2003.

 

https://fazerartists.fi/artisti/mustonen-olli/

Risnen_11-08-24_049p

Virpi Räisänen

Ennen siirtymistään laulajaksi mezzo sopraano Virpi Räisänen teki merkittävän uran viulistina konsertoiden solistina ja kamarimuusikkona. Lauludiplominsa hän suoritti parhain mahdollisin arvosanoin Utrechtin ja Amsterdamin Konservatorioista opettajinaan Eugenie Ditewig ja Udo Reinemann. Tämän jälkeen hän on työskennellyt tunnetun hollantilaisen laulupedagogin Margreet Honigin johdolla.

Juuri vastikään Milanon La Scalassa debytoinut Virpi Räisänen teki läpimurtonsa suurilla konsertti- ja oopperalavoilla vuonna 2009 debytoiden Salzburgin Musiikkijuhlilla Luigi Nonon oopperassa Al gran sole carico d'amore, jossa hän lauloi yhden neljästä sopraanopääroolista. Orkesterina oli Wienin Filharmonikot kapellimestarinaan Ingo Metzmacher. Virpi kutsuttiin toistamiseen Salzburgin Musiikkijuhlille kesäksi 2010 Wolfgang Rihmin oopperan Dionysos maailman kantaesitykseen, jossa hän lauloi mezzosopraano roolit. Tämän jälkeen Räisäsen on laulanut lukuisten tämän hetken merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterin solistina Euroopan maiden lisäksi Aasiassa sekä Pohjois - että Etelä-amerikassa.

Nopeasti alkunsa saanut laulajanura on viime vuosina vakiinnuttanut Virpi Räisäsen yhdeksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista sekä ooppera- että konserttilavoilla. Viimeisimmät merkittävät saavutukset ovat konsertit Alankomaiden Kamariorkesterin solistina Amsterdamin Concertgebouwssa, roolit Alankomaiden Oopperassa (viimeisin Alban Bergin Lulu-oopperan Kunstgewerblerin Concertgebouw Orkesterin solistina), Dafnen päärooli 24 tunnin varoitusajalla Hassen oopperassa Leucippo Schwetzingenin SWR festivaalilla, Toshio Hosokawan monologiooppera The Raven Suomen Kansallisoopperassa, Virpi Räisäselle sävelletty monologiooppera Lusia Rusintytär (Juha T. Koskinen ja Hannu Väisänen) mm. Helsingin Juhlaviikoilla ja kiertueet sekä Aasiassa että USA:ssa.

Virpi Räisänen on laulanut mm. Ranskan Radion Philharmonisen Orkesterin (Esa-Pekka Salonen), Deutsches Symphonie Orchest (Ingo Metzmacher) Alankomaiden Kamariorkesterin (Gordan Nickolic), Nederlands Philharmonisch Orkest, Gulbenkian Orkesterin (Paul McCreesh), Vlaamin Radiokuoron ja -orkesterin (Bo Holten), Euroopan Unionin Kamariorkesterin, Camerata Nordican, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (Dimitri Slobodeniouk), Insomnio Ensemble (Michel Tabachnik), Tapiola Sinfoniettan (Anna-Maria Helsing, Niels Schweckendiek, Olari Elts, Dima Slobodeniouk), Radion Sinfoniaorkesterin (Sakari Oramo, Hannu Lintu), Helsingin Kaupunginorkesterin (John Storgårds), Nordic Chamber Orchestra (Johannes Gustavsson), Noord Nederlands Orkest, Bergenin Filharmonisen Orkesterin (Masaaki Suzuki), Lapin Kamariokesterin, Filarmonica della Scalan (Stefan Asbury) solistina ja esiintynyt ahkerasti lukuisten kamarimusiikkiyhtyeiden kanssa maailman tärkeimmissä saleissa ja tunnetuimmilla festivaaleilla mm. Amsterdamin Concertgebouwssa, Helsingin Musiikkitalossa, Pariisin Theatre du Châtelet:ssa, Gulbenkian Grande Auditóriossa, Tokion Bunka Kaikan Konserttitalossa ja Musashino Recital Hallissa, Salzburgin Musiikkijuhlilla, Aix-en-Provencen musiikkijuhlilla, Musicus Fest Hong Kong, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Turun Musiikkijuhlilla, Kuhmon Kamarimusiikki, Naantalin Kamarimusiikkijuhlat, Crusell-viikko, Charlottesville Chamber Music Festival, University of Michigan (USA), Moskovan Konservatoriossa, La Scala di Milano.

 

Liedlaulajana Virpi Räisänen on esiintynyt Suomen ja Keski-Euroopan lisäksi Hong Kongissa, Japanissa ja USA:ssa. Virpi on perinteisen mezzosopraano-ohjelmiston lisäksi tunnettu uuden musiikin tulkitsijana ja hän on kantaesittänyt useita kymmeniä teoksia joista useimmat ovat kirjoitettu ja omistettu hänelle.Virpi on luonut korkeatasoisen kaksoisammattitaitonsa ympärille kansainvälisen VIULAJA-projektin, jossa hän soittaa viulua ja laulaa samanaikaisesti. 2011 imestynyt musiikkivideo Ilmari Mäenpään teokseen Trasparente on osa VIULAJA-projektia.

 

Virpi Räisäselle on myönnetty Oulun Osuuspankin Taitaja-stipendi 2010 ja Taiteen Keskustoimikunnan kolmivuotinen Taiteilija Apuraha. Vuonna 2012   imestyi kansainvälistä mainetta saanut debyytilevy yhdessä pianisti Marita Viitasalon kanssa The  Legacy og Mahler. Vuonna 2015 ilmestynyt Berio levytys Radion Sinfoniaorkesterin kanssa on nimettiin GRAMOPHONE palkintoehdokkaaksi 2015. Molemmat levyt on tuottanut ONDINE. Virpi on toiminut Oulunsalo Soi Kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2012 lähtien.

http://www.virpiraisanen.com

Jaakko Kortekangas

Jaakko Kortekangas

Jaakko Kortekankaan ura näyttämötaiteilijana on jatkunut jo 35 vuotta. Hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa sekä mm. New Yorkissa, Singaporessa ja Tokiossa. Ennen ryhtymistään freelanceriksi vuonna 1999 hän kuului 10 vuotta Freiburgin oopperan taiteilijakuntaan Saksassa.

Voitettuaan Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 1989 Kortekangas on ollut kysytty esiintyjä myös Suomessa. Suomen Kansallisoopperassa hän on vieraillut yli 40 roolissa. Viime vuosina häntä on kuultu mm. Verdin La Traviatan Germontina ja Puccinin Madama Butterflyn Sharplessina. Keväällä 2019 hän lauloi Artur Manströmin roolin Jaakko Kuusiston uutuusoopperassa Jää.
Jaakko Kortekangas on kantaesittänyt lukuisten suomalaissäveltäjien, kuten Kalevi Aho, Jouni Kaipainen, Jukka Linkola, Tapani Länsiö, Einojuhani Rautavaara ja Aulis Sallinen, teoksia. Kortekangas esiintyy oopperan ohella liedlaulajana keskeisenä ohjelmistonaan Schubertin laulusarjat Die schöne Müllerin ja Winterreise. Hänen lukuisista levytyksistään mainittakoon Erkki Melartinin lauluista koostuva cd Nuori Psyyke pianisti Ilkka Paanasen kanssa sekä nimiosa Robert Schumannin teoksessa Faust-Szenen.

Juslin1-web

Christian Juslin

Tenori Christian Juslin on valmistunut Sibelius Akatemian kirkkomusiikin osastolta pääaineenaan laulu. Juslin on opiskellut oopperalaulua Björn Blomqvistin, Peter Lindroosin ja Jorma Hynnisen johdolla. Hän on lisäksi osallistunut myös Jeffrey Goldbergin (New York, USA) ja Bruno Polan (Italia) mestarikursseille.

Christian Juslin debytoi Tukholman Folkoperassa vuonna 2000 Alfredon roolissa (La Traviata), jonka jälkeen häntä kuultiin myös Macduffin roolissa (Macbeth) ja Cavaradossin roolissa (Tosca). Viimeisimmistä ja tulevista oopperakiinnityksistä mainittakoon mm. Madama Butterflyn Pinkerton (Tukholma), Toscan Cavaradossi (Viro ja Tulsa USA), sekä Kuningas Learin Reinmann (Malmö).

Juslin on monipuolinen muusikko ja on oopperalavojen lisäksi työskennellyt myös kirkkourkurina sekä johtanut kuoroja ja orkestereita Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Hän on johtanut mm. Mozartin Requiemin ja Lars-Erik Larssonin Förklädd Gud -teoksen.

Oopperan lisäksi Christian Juslin on pidetty ja kysytty konsertti- ja oratoriosolisti. Hänen repertuaariinsa kuuluvat mm. Haydn: Schöpfung, Beethoven: 9. Sinfonia, Pärt: St John Passio, Händel: Messias-oratorio, Mozar: Requiem, Kruunajaismessu, C-molli messu, Saint-Saëns: Jouluoratorio ja Verdin Requiem. Juslin on konsertoinut Pohjoismaiden lisäksi mm. Kiinassa, Singaporessa, Italiassa, Saksassa, Itävallassa, Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa.

Virva SO9A8830

Virva Puumala

Sopraano Virva Puumala opiskelee Sibelius-Akatemiassa laulutaiteen maisterinkoulutusohjelmassa Sirkka Parviaisen ja Soile Isokosken johdolla. Hän on voittanut Helsingin Lied-kilpailun 2018 ja Lappeenrannan laulukilpailun 2019. Puumala on tehnyt nimiroolin Donizettin oopperassa Rita, Despinan Mozartin Così fan tuttessa, Kaarinan Tuomelan Neljän tien risteyksessä, Auroran Linkolan Abrahamin pidoissa ja Estherin Tötterströmin oopperassa Kotiin, joka esitettiin myös Berliinissä. Puumalalla on laaja lied-ohjelmisto, ja hän on esiintynyt oratoriosolistina ja tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten orkestereiden kanssa.

 

Musiikkitalon_Kuoro_formal_2015_BW

Musiikkitalon kuoro

Musiikkitalon Kuoro on noin sadan laulajan sinfoniakuoro, joka muuntuu tarvittaessa myös mies- ja naiskuoroksi. Musiikkitalon Kuoro tekee yhteistyötä kaikkien Musiikkitalon päätoimijoiden, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin sekä Sibelius-Akatemian, kanssa. Syksyllä 2011 perustettu kuoro sai alkunsa kapellimestareiden Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste ja John Storgårds aloitteesta. Kuoron taiteellisena johtajana toimi tammikuuhun 2017 asti säveltäjä Tapani Länsiö. Kuoron nykyinen taiteellinen johtaja on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kuorojohdon professori Nils Schweckendiek ja kuoromestari Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lehtori Jani Sivén.

Musiikkitalon Kuoro debytoi vuonna 2012 esittämällä Jukka-Pekka Sarasteen johdolla Johannes Brahmsin Ein deutsches Requiemin Radion sinfoniaorkesterin konsertissa. Jouluna 2012 Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Leif Segerstamin johdolla esitetty Ludwig van Beethovenin yhdeksäs sinfonia käynnisti vuosittaisen tradition, jota on toistettu jo useampana jouluna. Kuoron vuosittainen oma konsertti on ollut Musiikkitalon konserttisalissa pyhäinpäivän iltana järjestetty Hymnien yö.

Musiikkitalon Kuoron ohjelmisto koostuu sinfonisista kuoro- ja orkesteriteoksista, joita täydentää suurelle kuorolle sävelletty a cappella -ohjelmisto. Ohjelmisto kattaa kaikki musiikin aikakaudet oman aikamme musiikkia unohtamatta. Ohjelmistoa suunnitellaan pitkäjänteisesti yhdessä Musiikkitalon päätoimijoiden kanssa. Kuoro konsertoi kahdeksasta kymmeneen kertaa vuodessa pääasiassa Musiikkitalon konserttisalissa, mutta myös muualla. Kuorolaiset ovat kokeneita ja intohimoisia laulunharrastajia.

Musiikkitalon Kuoro

Yhteystiedot

Raaseporin kaupunkikehitysosasto, kulttuuripalvelut
Kulttuurisuunnittelija Sanna Himmelroos

Puh. 019 289 2780

Sähköposti: music@raasepori.fi
Raaseporintie 37

10600 Tammisaari

Suomalainen Kamariorkesteri
c/o Sublime Music Agency Oy
Kauppalantie 30 A 8
00500 Helsinki

Toiminnanjohtaja Tiina Vihtkari
Puh. +358 50 594 2430
Sähköposti: tiina.vihtkari@sublime.fi