

Info
Tammisaaren kesäkonsertit Raaseporissa 24.–27.7.2025
Suomalaisen kamariorkesterin tunnelmallinen kesäfestivaali idyllisessä Tammisaaressa tarjoaa tänä kesänä Yllätyksiä.
Legendaarinen sopraano ja hyväntahdonlähettiläs Barbara Hendricks tuo festivaalille bluesyhtyeensä ja suurten tunteiden konsertin ”Still on the Road to Freedom”.
Orkesterikonserttien solisteina vierailevat häkellyttävät nuoret taiturit, 14-vuotias viulisti Lilja Haatainen ja 19-vuotias sellisti Saima Malmivaara. Orkesterin taiteellisen johtajan Jan Söderblomin kanssa kapellimestarin roolissa vuorottelee Kasmir Uusitupa.
Suomalaisen kamariorkesterin huippumuusikot levittäytyvät Tammisaaren keskustaan Yllätyssoittoihin. Löydätkö klarinetistin pukukopista, viulistin laiturinnokasta tai Paganinia omenapuun juurelta? Torstain orkesterikonsertin jatkoilla kuullaan Vesimusiikkia laiturilla.
Festivaali vierailee myös taidemuseo Chappessa ja Suomen vanhimmassa yhä toiminnassa olevassa elokuvateatterissa Bio Forumissa. Täydentävä ohjelma julkaistaan kesäkuussa.
Tammisaaren kesäkonsertit on Suomalaisen kamariorkesterin tunnetuin ja suosituin tapahtuma. Orkesterin taiteellisen johtajan Jan Söderblomin suunnittelemissa konserteissa nautitaan musiikkielämyksistä ja elokuisista illoista tunnelmallisessa Tammisaaressa. Festivaali toteutetaan Suomalaisen kamariorkesterin, Raaseporin kaupungin kulttuuripalveluiden, Tammisaaren seurakunnan ja Ekenäs konsertgarantiföreningenin yhteistyönä.
Festivaalia tukevat orkesterin pääyhteistyökumppanit Kone, HPP Asianajotoimisto ja Raaseporin kaupunki sekä Svenska kulturfonden, William Thurings stiftelse, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond ja useat yksityiset lahjoittajat.
Lipunmyynti alkaa 12.5.
ohjelma ja liput
TO 24.7. klo 15
Tammisaaren kirkko
Makupaloja festivaalin ohjelmasta
Suomalainen kamariorkesteri
joht. Jan Söderblom ja Kasmir Uusitupa
Vapaa pääsy
TO 24.7. klo 19
Tammisaaren kirkko
Suomalainen kamariorkesteri
joht. Jan Söderblom ja Kasmir Uusitupa
sol. Saima Malmivaara, sello
OHJELMA:
John Cage: 4’33
Edward Elgar, sov. Iain Farrington: Sellokonsertto
Joseph Haydn: Sinfonia nro 94
Alennusryhmät lapset alle 18v ja opiskelijat.
n. klo 21.30 Nachspiel – jatkot laiturilla
Händel: Vesimusiikkia, sarja nro 1, F-duuri
Vapaa pääsy
PE 25.7. klo 19
Tammisaaren kirkko
Suomalainen kamariorkesteri
joht. Jan Söderblom
sol. Lilja Haatainen, viulu
OHJELMA:
Paul Hindemith: Minimax, 1. osa Armeemarch 606
Jessie Montgomery: Strum
W.A. Mozart: Divertimento KV 522
Niccolo Paganini: Viulukonsertto nro 1
Alfred Schnittke: Moz-Art à la Haydn
Ohjelmajärjestys on yllätys!
Alennusryhmät lapset alle 18v ja opiskelijat.
LA 26.7. klo 19
Tammisaaren kirkko
Still on the Road to Freedom
Barbara Hendricks
Ensemble: Mathias Algotsson, Max Schultz, Ulf Englund
Legendaarinen sopraano Barbara Hendricks palaa juurilleen lapsuutensa maisemien Amerikkaan. Suurten tunteiden konsertissa kuullaan blues- ja gospelmusiikkia, Martin Luther Kingin tekstejä ja tarinoita pakolaislasten parissa vuosikymmeniä YK:n pakolaisjärjestön hyväntahdon lähettiläänä työskennelleen Barbara Hendricksin polun varrelta.
Alennusryhmät lapset alle 18v ja opiskelijat.
Taiteilijat

Barbara Hendricks
Barbara Hendricks syntyi Arkansasissa Yhdysvalloissa. Hän valmistui New Yorkin arvostetusta Juilliard-musiikkikorkeakoulusta, missä hän opiskeli Jennie Tourelin johdolla. Hendricks on suorittanut loppututkinnot myös Nebraskan yliopistossa matematiikassa ja kemiassa.
Barbara Hendricks teki oopperadebyyttinsä vuonna 1974 Yhdysvalloissa San Franciscon oopperassa ja Euroopassa Glyndebournen festivaalilla, ja on sen jälkeen esiintynyt kaikissa maailman suurissa oopperataloissa kuten Pariisin Oopperassa, Metropolitanissa, Covent Gardenissa ja La Scalassa. Barbara Hendricksin oopperarepertuaari käsittää yli 20 roolia, joista 12 hän on myös levyttänyt.
Barbara Hendricks on kantaesittänyt useita teoksia, joista viimeisimpinä mainittakoon Arvo Pärt’n hänelle omistama L’Abbe Agathon sopraanolle ja kahdeksalle sellolle 2004 sekä samana vuonna nimirooli Peter Eötvösin oopperassa ”Angel” Châtelet –teatterissa Pariisissa.
Barbara Hendricks on tehnyt yhteistyötä lukuisten pianistien kanssa, heistä mainittakoon Dmitri Alexejev, Michel Béroff, Yefim Bronfman, Juri Jegorov, Ralf Gothóni, Radu Lupu, Maria João Pires, Roland Pöntinen, András Schiff ja Peter Serkin. Suurena kamarimusiikin ystävänä Barbara Hendricks esiintyy usein musiikkijuhlilla, ja myös järjestää niitä ystäviensä kanssa.
Hän on esittänyt laajaa orkesteriohjelmistoaan maailman johtavien kapellimestareiden ja orkesterien kanssa. Levytyksiä on yli 80, kapellimestareina mm. Barenboim, Bernstein, Davis, Dorati, Giulini, Haitink, Karajan, Maazel, Mehta, Sawallisch ja Solti. Jazzlaulajana Barbara Hendricks teki debyyttinsä Montreux’n jazzfestivaalilla 1994, ja on sittemmin esiintynyt arvostetuilla jazzjuhlilla eri puolilla maailmaa.
Barbara Hendricks on tehnyt yli 15 vuoden ajan työtä pakolaisten hyväksi ja hän on myös UNHCR:n hyvän tahdon lähettiläs. Euroopassa vuodesta 1977 lähtien asunut Hendricks on Ruotsin kansalainen.

Jan Söderblom
Suomalaisen kamariorkesterin ja Tammisaaren kesäkonserttien taiteellinen johtaja, kapellimestari-viulisti Jan Söderblom suhtautuu ennakkoluulottomasti ja uteliaana kaikkeen, mihin ryhtyy. Hänen urapolkunsa ei välttämättä noudata ortodoksista käsitystä sen enempää viulistina kuin kapellimestarinakaan, mutta se on hänen näköisensä. Vapaa kumpaankin suuntaan.
Viulusolistina Söderblom on vieraillut kotimaisten orkestereiden lisäksi mm. Ruotsin ja Norjan radio-orkestereiden, Helsingborgin sinfoniaorkesterin ja Japanin filharmonisen orkesterin solistina. Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä (1982-2001) hän saavutti kilpailuvoittoja ja konsertoi maailman arvostetuimmissa konserttisaleissa.
Söderblom toimi Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana 2001-2008 ja Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina 2012-2016. Jan Söderblom tunnetaan myös oopperakapellimestarina. Hän on johtanut useita produktioita mm. Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa Tukholmassa ja Suomen Kansallisoopperassa. Vuodesta 2014 alkaen Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina toiminut Jan Söderblom on Kauniaisten musiikkijuhlien ja Suomalaisen kamariorkesterin taiteellinen johtaja.

Lilja Haatainen
Lilja Haatainen (s. 2011) aloitti viulunsoiton 3,5-vuotiaana Suzuki-menetelmällä ja opiskeli sen jälkeen Oulun konservatoriossa Mervi Kyrkin oppilaana. Nykyään hän opiskelee Janne Malmivaaran johdolla Porvoonseudun musiikkiopistossa sekä Soitinakatemioiden Jousiakatemiassa, jossa opettajina toimivat Malmivaaran ja Elina Vähälän lisäksi vierailevat opettajat.
Lilja Haatainen debytoi orkesterin solistina kahdeksanvuotiaana, kun hänet valittiin Oulun kaupunginorkesterin Nuorten solistien konserttiin. Vuonna 2022 Lilja voitti 10–12-vuotiaiden sarjan Jyväskylän kansallisessa viulukilpailussa ja saavutti myös ensimmäisen palkinnon 9–13-vuotiaiden sarjassa kansainvälisessä nuorten viulistien Spohr-kilpailussa Weimarissa.
Nuoresta iästään huolimatta Haatainen on jo esiintynyt solistina useiden suomalaisten orkestereiden kanssa mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lahden sinfoniaorkesterin, Suomalaisen kamariorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Oulu Sinfonian, Tapiola Sinfoniettan, Vaasan, Mikkelin, Seinäjoen, Lappeenrannan kaupunginorkesterien ja Vivon sinfoniaorkesterin kanssa. Hän on myös esiintynyt Jenan filharmonisen orkesterin kanssa Saksassa.
Kesällä 2025 Lilja Haatainen esiintyy sekä solistina että kamarimusiikkikokoonpanoissa useilla musiikkifestivaaleilla ympäri Suomea. Vuoden lopussa hän esiintyy Utrechtissa kamarimusiikkifestivaaleilla Janine Jansenin kutsumana. Vuonna 2026 hän debytoi Helsingin kaupunginorkesterin solistina, kapellimestarina Manfred Honeck. Tänä kesänä uutisoitiin myös hänen kiinnityksestä merkittävälle HarrisonParrott-agentuurille.
Haataisen opintoja tukee Stretton Society, ja hän soittaa Stretton Societyn lainaamalla arvoviululla. Viulunsoiton lisäksi Lilja Haatainen soittaa pianoa ja käy tanssitunneilla, nauttii lukemisesta ja viettää aikaa ystäviensä ja perheensä kanssa.


Saima Malmivaara
Saima Malmivaara (s. 2006) aloitti sellonsoiton opintonsa viisivuotiaana Turun konservatoriossa Jukka Perksalon oppilaana. Sen jälkeen hän on opiskellut Porvoonseudun musiikkiopistossa, Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa sekä vuonna 2020 Viuluakatemian yhteyteen perustetussa Selloakatemiassa, jossa pääopettajina ovat Tuomas Lehto ja Tuomas Ylinen. Syksyllä 2025 Saima aloittaa tutkinto-opintonsa Hochschule für Musik und Theater Rostockissa professori Natalie Cleinin johdolla.
Turun sellokilpailussa 2022 Saima Malmivaara ylsi kilpailun kuopuksena välierään, ja hänet palkittiin kahdella erikoispalkinnolla. Syksyllä 2024 hän voitti Porvoon sellokilpailun 16–20 -vuotiaiden sarjan.
Keväällä 2022 Saima Malmivaara soitti Radion sinfoniaorkesterin Nuorten solistien konsertissa Elgarin sellokonserton ensimmäisen osan. Syksyllä 2023 hän esitti Jyväskylä sinfonian solistina Haydnin C-duuri-sellokonserton yhdessä Sakari Oramon Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan kanssa. Hän on myös esiintynyt mm. KuruFestissä, Lemin musiikkijuhlilla, Kamarikesä-festivaalilla, Iitin musiikkijuhlilla, Kauniaisten musiikkijuhlilla sekä Villa Albertin konserteissa Porvoossa.
Malmivaara on aktiivinen kamarimuusikko ja on trionsa kanssa (Isabella Pätiälä, piano ja Albert Sahlström, viulu) voittanut palkinnon Ilmari Hannikainen-pianokamarimusiikkikilpailuissa vuonna 2023. Trio on esiintynyt mm. Loviisan Sibeliuspäivillä, Naantalin musiikkijuhlilla ja PuKamaChamber-festivaaleilla, ja voitti vuonna 2023 koesoiton kamarimusiikkivaihtoon Colburn Schooliin Los Angelesiin, jossa heitä opettivat Fabio Bidini, Clive Greensmith, Martin Beaver ja Jean-Yves Thibaudet. Kamarimusiikkiopetusta Saima Malmivaara on saanut Suomessa mm. Petri Aarniolta, Tuomas Lehdolta, Ralf Gothonilta, Alexander Gordonilta, Teppo Koivistolta sekä vanhemmiltaan Liisa ja Janne Malmivaaralta.

Kasmir Uusitupa
Viulunsoiton kolmevuotiaana aloittaneen Kasmir Uusituvan opintopolku on kulkenut Itä-Helsingin Musiikkiopiston ja Sibelius Akatemian nuoriso-osaston kautta ammattiopintoihin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan, Pariisin Konservatorioon ja Sveitsin kansainväliseen Menuhin-akatemiaan, tärkeimpinä viuluopettajinaan Kaija Saarikettu, Lauri Untamala, Paavo Pohjola, Olivier Charlier, Oleg Kaskiv ja Maxim Vengerov. Uusituvan muusikkotaustaan kuuluu runsas annos kansanmusiikkia, johon hän kasvoi perheensä kanssa musisoidessa. Kiinnostus eri musiikkityyleihin ja improvisaatioon on pysynyt tärkeänä osana hänen muusikkouttaan läpi elämän.
Uusitupa on vieraillut lähes jokaisessa Suomen johtavassa orkesterissa joko kapellimestarina, solistina tai konserttimestarina. Uusitupa esiintyy säännöllisesti myös kamarimuusikkona festivaaleilla ympäri Suomea ja Eurooppaa. Vakituisesti hän toimii Suomen Kansallisoopperan 2. konserttimestarina ja Helsingin Juniorijousten kapellimestarina. Kapellimestariopinnot alkoivat Jorma Panula -akatemiassa vuonna 2016 ja jatkuivat syksystä 2023 Sakari Oramon kapellimestariluokalla Sibelius-Akatemiassa. Kokonaisvaltainen lähestymistapa musiikin tekemiseen tyylilajissa kuin tyylilajissa on vakiinnuttanut Uusituvan aseman yhtenä maamme monipuolisimmista uuden sukupolven muusikoista.
Yhteystiedot
Suomalainen kamariorkesteri
Toiminnanjohtaja
Ninni Sulva-Vakkilainen
Puh. 045 124 7046
Sähköposti:: ninni.sulva@finnchamber.fi
Raaseporin kaupungin kulttuuripalvelut
Tuottaja Minna Huuskonen
Puh. 044 0881232
Sähköposti: minna@minnamurra.fi
Raaseporintie 37
10600 Tammisaari
