banneritekstifin
Tammisaari

Info

Tammisaaren kesäkonsertit Raaseporissa 1.–4.8.2024 

Suomalaisen kamariorkesterin tunnelmallinen kesäfestivaali idyllisessä Tammisaaressa kietoo kuulijan Ikuisten tarinoiden pauloihin.

Satujen maailmat ja kertomisen perinne ovat ohjelman inspiraationa kun kuulemme ikuisia suosikkisävelmiä Antiikin aarioista ja tansseista Faunin iltapäivään. Kohtaamme klassikkohahmoja Pulcinellasta Pelleakseen ja Melisandeen sekä harvemmin esitetyn melodraamaversion Metsänhaltijasta. Maa, kevään tytär on saamelaisrunouteen pohjaava myyttinen eepos.

Solisteina vierailevat lauantain kamarimusiikkikonsertissa näyttelijä Alma Pöysti ja perjantaina Outi Tarkiaisen vaikuttavan värikylläisen teoksen tulkitsee mezzosopraano Virpi Räisänen. Suomalaisen kamariorkesterin uusimman muusikkopolven edustajia esitellään yleisölle myös solistirooleissa: Maria Krykov, kontrabasso, Kasmir Uusitupa, viulu, Hanna Hujanen, klarinetti ja Paula Ernesaks, käyrätorvi. Orkesterin taiteellisen johtajan Jan Söderblomin kanssa kapellimestarin roolissa vuorottelee Kristian Sallinen.

Tammisaaren kesäkonsertit on Suomalaisen kamariorkesterin tunnetuin ja suosituin tapahtuma. Orkesterin taiteellisen johtajan Jan Söderblomin suunnittelemissa konserteissa nautitaan musiikkielämyksistä ja elokuisista illoista tunnelmallisessa Tammisaaressa. Festivaali toteutetaan Suomalaisen kamariorkesterin, Raaseporin kaupungin kulttuuripalveluiden, Tammisaaren seurakunnan ja Ekenäs konsertgarantiföreningenin yhteistyönä.

Festivaalia tukevat orkesterin pääyhteistyökumppanit Kone, HPP Asianajotoimisto ja Raaseporin kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus Taike, Svenska kulturfonden, William Thurings stiftelse, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond ja yksityiset mesenaatit.

ohjelma ja liput

TO 1.8. klo 14
CHAPPE SOLO

Suomalaisen kamariorkesterin uusimmat jäsenet esittävät sykähdyttävää soolo-ohjelmaa taidemuseo Chappella. 

Heidi Rahkonen, kontrabasso
Nicholas Maw: The old king's lament

Museoliput 12/9/0€. 

Konsertin kesto n. 15min.

 

TO 1.8. klo 15
Tammisaaren kirkko

Makupaloja festivaalin ohjelmasta

Suomalainen kamariorkesteri

joht. Jan Söderblom ja Kristian Sallinen

Vapaa pääsy

 

TO 1.8. klo 19
Tammisaaren kirkko

Suomalainen kamariorkesteri
joht. Jan Söderblom ja Kristian Sallinen

sol. Maria Krykov, kontrabasso

OHJELMA:

Jean Sibelius:
Pelleas et Melisande -sarja op. 46

Nino Rota:
Divertimento Concertante kontrabassolle ja orkesterille

---
Ottorino Respighi:
Antiikin aarioita ja tansseja, sarja III

Igor Stravinsky:
Pulcinella-sarja

Liput alk. 49 / 24€

Alennusryhmät lapset alle 18v ja opiskelijat.

 

 

PE 2.8. klo 16
CHAPPE SOLO

Suomalaisen kamariorkesterin uusimmat jäsenet esittävät sykähdyttävää soolo-ohjelmaa taidemuseo Chappella.

Ukko Pietilä, oboe
Pēteris Vasks: Pieskārieni
Benjamin Britten: Pan (osa Metamorfooseista oboelle)

Museoliput 12/9/0€.

Konsertin kesto n. 15min.

 

PE 2.8. klo 19
Tammisaaren kirkko

Suomalainen kamariorkesteri
joht. Jan Söderblom ja Kristian Sallinen

sol. Virpi Räisänen, mezzosopraano
Kasmir Uusitupa, viulu, Hanna Hujanen, klarinetti ja Paula Ernesaks, käyrätorvi

OHJELMA:

Claude Debussy, sov. Iain Farrington:
Faunin iltapäivä

Aarre Merikanto:
Konsertto viululle, klarinetille, käyrätorvelle ja jousisekstetille

---
Outi Tarkiainen:
Eanan, giđa nieida | Maa, kevään tytär

Liput alk. 49 / 24€

Alennusryhmät lapset alle 18v ja opiskelijat.

LA 3.8. klo 13
CHAPPE SOLO

Suomalaisen kamariorkesterin uusimmat jäsenet esittävät sykähdyttävää soolo-ohjelmaa taidemuseo Chappella.

Paula Ernesaks, käyrätorvi
Britta Byström: Katze und Vogel

Museoliput 12/9/0€.

Sään salliessa lauantain konsertti kuullaan museon puutarhassa, jolloin siihen on vapaa pääsy.

Konsertin kesto n. 15min.

 

LA 3.8. klo 15
Tammisaaren kirkko

Suomalaisen kamariorkesterin muusikot
Alma Pöysti, lausuja

OHJELMA:

Jean Sibelius :
Jousitrio g-molli JS210

Svartsjukans nätter (Mustasukkaisuuden yöt) JS125, melodraama (Johan Ludvig Runeberg)

Impromptut pianolle op. 5, nro 5 ja 6

Impromptu jousiorkesterille

Skogsrået (Metsänhaltija), op. 15
melodraama  (Viktor Rydberg)

Konsertin kesto n. 1h.

Liput alk. 39 / 19€

Alennusryhmät lapset alle 18v ja opiskelijat.

SU 4.8. klo 10
Tammisaaren kirkko

Musiikkijumalanpalvelus

Annemarie Åström, viulu
Camilla Vilkman, alttoviulu
Riitta Pesola, sello

Musiikkia säveltäjiltä Oskar Merikanto, Ole Bull ja Lasse Mårtenson

 

SU 4.8. klo 14
Bio Forum

Máhccan - Kotiinpaluu 

ohj. Suvi West ja Anssi Kömi

Tunteikas dokumenttielokuva arvokkaan museokokoelman palauttamisesta saamelaisille. 

Liput 12€ Bio Forum

 

Taiteilijat

AlmaPoysti©MaricaRosengard-0763

Alma Pöysti

Alma Pöysti on näyttelijä, joka on esiintynyt niin elokuvissa ja televisiossa kuin teatterilavalla. Viime aikoina hän on ollut hurjassa kansainvälisessä nosteessa – naispäärooli Aki Kaurismäen elokuvassa Kuolleet lehdet toi hänelle jopa Golden Globe -ehdokkuuden, mikä on suomalaiselokuvalle todella harvinaista. Tänä vuonna Pöysti palkittiin myös uransa toisella Jussi-palkinnolla, elokuvasta Neljä pientä aikuista. Ensimmäisen hän sai Tove Janssonista kertovasta Tove-elokuvasta 2020. Neljä pientä aikuista -rooli toi hänelle myös parhaan näyttelijän palkinnon Göteborgin elokuvafestivaalilla 2023.

Alma Pöysti on esittänyt Tove Janssonia myös teatterinäyttämöllä. Teatterinäyttelijänä hän on vaikuttanut sekä Suomessa että Ruotsissa, esiintyen mm. Svenska Teaternissa, Klockriketeaternissa, Kansallisteatterissa ja Tukholman kaupunginteatterissa ja tehden päärooleja Neiti Juliesta Peppi Pitkätossuun. Hän on valmistunut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta 2007.

Pöysti on esiintynyt lausujana useiden kokoonpanojen kanssa ja soittanut itse klarinettia ja saksofonia. Hänet tunnetaan myös Helsingin seudun liikenteen kuuluttajaäänenä raitiovaunuissa ja busseissa. 

20220825_jan_soderblom_2500x_sRGB_02

Jan Söderblom

Suomalaisen kamariorkesterin ja Tammisaaren kesäkonserttien taiteellinen johtaja, kapellimestari-viulisti Jan Söderblom suhtautuu ennakkoluulottomasti ja uteliaana kaikkeen, mihin ryhtyy. Hänen urapolkunsa ei välttämättä noudata ortodoksista käsitystä sen enempää viulistina kuin kapellimestarinakaan, mutta se on hänen näköisensä. Vapaa kumpaankin suuntaan.

Viulusolistina Söderblom on vieraillut kotimaisten orkestereiden lisäksi mm. Ruotsin ja Norjan radio-orkestereiden, Helsingborgin sinfoniaorkesterin ja Japanin filharmonisen orkesterin solistina. Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä (1982-2001) hän saavutti kilpailuvoittoja ja konsertoi maailman arvostetuimmissa konserttisaleissa.

Söderblom toimi Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana 2001-2008 ja Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina 2012-2016. Jan Söderblom tunnetaan myös oopperakapellimestarina. Hän on johtanut useita produktioita mm. Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa Tukholmassa ja Suomen Kansallisoopperassa. Vuodesta 2014 alkaen Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina toiminut Jan Söderblom on Kauniaisten musiikkijuhlien ja Suomalaisen kamariorkesterin taiteellinen johtaja.

 

Hanna Hujanen

Hanna Hujanen

Klarinetisti Hanna Hujanen (s.1998) työskentelee tällä hetkellä Kymi Sinfoniettan vuorottelevana äänenjohtajana. Hujanen vierailee säännöllisesti myös monien muiden suomalaisten orkesterien riveissä, mm. Tapiola Sinfonietta, Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri. Orkesteritöiden lisäksi Hujanen on aktiivinen kamarimuusikko. Häntä on voinut kuulla lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja muualla Euroopassa, esimerkiksi Turun Musiikkijuhlilla, Klassikkoparatiisi Live -sarjassa ja Encuentro de Musica de Santander festivaalilla Espanjassa.

Hujanen valmistui keväällä 2023 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta Harri Mäen ja Kari Kriikun luokilta. Hujanen on menestynyt useissa kilpailuissa ja saanut soitostaan monia tunnustuksia; hän voitti muun muassa hiljattain Grand Pricen kansainvälisessä Enkor Competitionissa.

 

20230930-3K0A4755 (kopio)

Virpi Räisänen

Virpi Räisänen, yksi Suomen maailmalla tunnetuimmista mezzosopraanoista, debytoi vuonna 2009 Salzburgin musiikkijuhlilla Luigi Nonon oopperassa Al gran sole carico d’amore Wienin filharmonikkojen solistina. Siitä lähtien Räisänen on ollut erittäin kysytty lukuisten Euroopan johtavien orkestereiden sekä kamarimusiikkiyhtyeiden solistina.

Räisänen on tunnettu erityisesti musiikillisesta laaja-alaisuudestaan sekä vanhan että uuden musiikin tulkitsijana. Hän on laulanut mm. Milanon La Scalassa Filarmonica della Scalan, Ranskan Radio- orkesterin ja kuoron, Tonhalle Orchester Zürichin, Frankfurtin Radio-orkesterin, Bergenin Filharmonisen orkesterin sekä Gulbenkian orkesterin solistina. Suomessa hän on ollut useaan otteeseen maamme johtavien orkestereiden solistina tehden yhteistyötä mm. Esa-Pekka Salosen, Sakari Oramon, Hannu Linnun, Jukka-Pekka Sarasteen, John Storgårdsin, Okko Kamun ja Dima Slobodenioukin kanssa.

 

Sallinen

         Kristian Sallinen

Nouseva tähti, suomalainen kapellimestari Kristian Sallinen on poikkeuksellinen nuori lahjakkuus, jolla on podiumilla luonnollista auktoriteettia ja karismaattinen ote. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten orkestereiden kanssa, kuten Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Sinfonia Lahti ja Tapiola Sinfonietta.

Viimeaikaisiin kohokohtiin kuuluvat Sallisen kansainvälinen debyytti Sinfonieorchester Baselin kanssa sekä debyytti Isossa-Britanniassa BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa. Kaudella 2023/24 hän on johtanut Suomessa Sinfonia Lahtea sekä debytoinut muun muassa Tampere Filharmonian, Vaasan kaupunginorkesterin sekä Lapin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkestereiden kanssa.

Sallinen aloitti orkesterinjohdon opintonsa Jorma Panulan oppilaana, ja opiskelee sitä nykyisin Sakari Oramon johdolla Sibelius-Akatemiassa. Sallisen muina mentoreina ovat toimineet muun muassa Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen, Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste, Susanna Mälkki, Nicolás Pasquet ja Colin Metters. Sallisen musiikkiopintoja ovat tukeneet muun muassa Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin rahasto ja Wegelius -säätiö. Hän aloitti opintonsa viisivuotiaana viululla, ja vuonna 2013 siirtyi alttoviuluun. Seele -jousikvartetin jäsenenä Sallinen on esiintynyt monella festivaalilla eri puolilla Eurooppaa, ja solistina hän on soittanut useiden orkestereiden kanssa, joista mainittakoon Radion sinfoniaorkesteri. Sallinen sai kolmannen palkinnon vuonna 2017 järjestetyssä Tampereen alttoviulukilpailussa.

 

PaulaErnesaks

Paula Ernesaks

Käyrätorvisti Paula Ernesaks on ollut keväästä 2022 maailman parhaaksi orkesteriksi tituleeratun Berliinin Filharmonikkojen jäsen. Hän aloitti käyrätorvensoiton Espoon musiikkiopistossa Mari Loiskeen oppilaana ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla ja vuodesta 2016 lähtien tutkinto-opiskelijana Jukka Harjun ja Tero Toivosen opissa.

Paula Ernesaks on työskennellyt monissa orkestereissa freelancerina niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Vuosina 2019-2021 Paula opiskeli Berliinin Filharmonikkojen orkesteriakatemiassa Karajan-akatemiassa ja keväästä 2022 alkaen hän on ollut Berliinin Filharmonikkojen jäsen.

Paulan opintoja ovat ystävällisesti tukeneet Pro Musica Säätiö, Suomen kulttuurirahasto, sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

5c8fa39b-73f8-4f79-a758-434d4d0eb97b

Maria Krykov

Maria Krykov toimii Berliinin Konzerthaus-orkesterin bassosektion äänenjohtajana ja sitä ennen Helsingin kaupunginorkesterin varaäänenjohtajana. Hän on saanut lukuisia palkintoja kansainvälisissä musiikkikilpailuissa, kuten Bottesini Competition (2019), Leoš Janáček International Competition (2018), International Intrumentalwettbewerb Markneukirchen (2017), Sperger Wettbewerb (2016), 1. International Double Bass Competition Ankara (2015).

Maria Krykov on saanut soittaa mm. seuraavien orkestereiden solistina: Munich Chamber Orchestra, Helsingin kaupunginorkesteri, Konzerthausorchester Berlin, BadenBaden Philharmonic Orchestra, Seinäjoen kaupunginorkesteri. Orkesterimuusikkona Maria Krykov on päässyt vierailemaan maailmankuuluissa orkestereissa, kuten Berliner Philharmoniker, Royal Concertgebouw, Deutsches Symphonie-Orchester ja Mahler Chamber Orchestra.
 

kasmiruusitupa

Kasmir Uusitupa

Viulunsoiton kolmevuotiaana aloittaneen Kasmir Uusituvan opintopolku on kulkenut Itä-Helsingin Musiikkiopiston ja Sibelius Akatemian nuoriso-osaston kautta ammattiopintoihin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan, Pariisin Konservatorioon ja Sveitsin kansainväliseen Menuhin-akatemiaan, tärkeimpinä viuluopettajinaan Kaija Saarikettu, Lauri Untamala, Paavo Pohjola, Olivier Charlier, Oleg Kaskiv ja Maxim Vengerov. Uusituvan muusikkotaustaan kuuluu runsas annos kansanmusiikkia, johon hän kasvoi perheensä kanssa musisoidessa. Kiinnostus eri musiikkityyleihin ja improvisaatioon on pysynyt tärkeänä osana hänen muusikkouttaan läpi elämän.

Uusitupa on vieraillut lähes jokaisessa Suomen johtavassa orkesterissa joko kapellimestarina, solistina tai konserttimestarina. Uusitupa esiintyy säännöllisesti myös kamarimuusikkona festivaaleilla ympäri Suomea ja Eurooppaa. Vakituisesti hän toimii Suomen Kansallisoopperan 2. konserttimestarina ja Helsingin Juniorijousten kapellimestarina. Kapellimestariopinnot alkoivat Jorma Panula -akatemiassa vuonna 2016 ja jatkuivat syksystä 2023 Sakari Oramon kapellimestariluokalla Sibelius-Akatemiassa. Kokonaisvaltainen lähestymistapa musiikin tekemiseen tyylilajissa kuin tyylilajissa on vakiinnuttanut Uusituvan aseman yhtenä maamme monipuolisimmista uuden sukupolven muusikoista.

 

Yhteystiedot

Suomalainen kamariorkesteri
Toiminnanjohtaja
Ninni Sulva-Vakkilainen
Puh. 045 124 7046
Sähköposti:: ninni.sulva@finnchamber.fi

Raaseporin kaupungin kulttuuripalvelut
Tuottaja Elin Sundell
Puh: 040 185 3873
Sähköposti: music@raasepori.fi

Raaseporintie 37
10600 Tammisaari

 

Suomalainen kamariorkesteri ry
info@finnchamber.fi

© Suomalainen Kamariorkesteri 2024